Ziekteverzuim problematisch? Bereken online

Nieuwsbrief

Oktober 2017

 

Wat geeft de beste bescherming tegen ziekteverzuim door griep?

Een jaarlijkse griepvaccinatie voor het volledig bedrijf is de beste bescherming. Dit geeft een vermindering van het ziekterisico door griep met gemiddeld 80% hetgeen zich vertaalt in minder productie- en geldverlies.

De beste periode om te vaccineren strekt zich uit vanaf begin oktober tot eind december. Er is bescherming na twee weken. Dan heeft ons lichaam voldoende weerstand opgebouwd om gewapend te zijn tegen de griep veroorzaakt door de stammen die opgenomen zijn in het vaccin. Nogal vaak wordt een banale verkoudheid of een loopneus beschouwd (en misbruikt voor ziektegewin) als “de griep”. “De griep” is echter een gevaarlijke ziekte en heeft al meerdere sterfgevallen op haar palmares staan.

Het verhaaltje dat de griepvaccinatie ziek zou maken, is volledig uit de lucht gegrepen en meestal verspreid door mensen die schrik hebben van een spuitje of het hebben van “horen zeggen”. Na de toedienen van het vaccin kan men wel een lichte pijnlijke en zelfs rode, gezwollen plek hebben ter hoogte van de inspuitingsplaats. Een licht grieperig gevoel, dat op te lossen is met paracetamol, kan zich ook voordoen. Maar echt ziek maken doet het vaccin zeker niet. Ons lichaam wordt aangezet tot de aanmaak van afweerstoffen tegen het virus.

Het kostenplaatje van het niet uitvoeren van algemene vaccinatie binnen het bedrijf is niet te onderschatten.

                  -de gemiddelde rechtstreekse kost  bedraagt +/-  €300 per dag

                  -de indirecte kost, bestaande uit overuren van de collega’s, productieverlies, lagere kwaliteit van het geleverde product, ontevreden

                    klanten, ontevreden collega’s…, bedraagt gemiddeld €700 per dag.

Een gezond griepvaccinatie-beleid en in het bijzonder een algemeen goed vaccinatiebeleid binnen het bedrijf loont zeker de moeite en verdient de nodige aandacht.